Danes, 17.11.2023, že trinajstič obeležujemo Dan slovenske hrane, na katerega šole in vrtci otrokom predstavijo tradicionalni slovenski zajtrk. Letos so v ospredju žita in žitni izdelki ter kruh kot osrednje živilo. Ta pomembna prehranska dobrina ima v našem kulturnem prostoru zelo močan simbolni pomen.
V Sloveniji imamo na voljo kakovostna žita in žitne izdelke, ki pa so v polnozrnati obliki med potrošniki premalo priljubljeni – predvsem pri otrocih. Ob tej priložnosti bi radi izpostavili polnozrnati kruh ter druge polnozrnate žitne izdelke in kaše, saj ima njihovo vključevanje v zajtrk in druge dnevne obroke pomembno vlogo pri varovanju zdravja. Zato spodbujajmo izbiro polnozrnatih žitnih izdelkov, tudi za otroke v slovenskih šolah in vrtcih.
Celotno objavo na spletni strani NIJZ, z dodatnimi vsebinami, si lahko preberete na spodnji povezavi.
Sladkorna bolezen ali diabetes, je kronična nenalezljiva bolezen, ki ima v Sloveniji visoko prevalenco. Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni je Nacionalnega inštituta za javno zdravje izdal novo publikacijo z naslovom “Obvladovanje sladkorne bolezni v letu 2022 – ključni podatki za leto 2022”, ki prinaša sveže vpoglede in pristope k obvladovanju te bolezni.
Vse pogostejša, pa se sladkorna bolezen pojavlja tudi med otroci in mladostniki. V letu 2022 je na novo zbolelo 74 otrok oziroma mladostnikov do 14 let. Število novih primerov sladkorne bolezni med otroci in mladostniki se je tako približalo številu med leti 2016 in 2019.