Dobro je vedeti

Dobro je vedeti

Kazalo
Nekaj nasvetov o prehrani in življenjskem slogu otrok in mladostnikov
Nekaj nasvetov o prehrani in življenjskem slogu otrok in mladostnikov

Nekaj nasvetov o prehrani in življenjskem slogu otrok in mladostnikov

Hrana naj bo pripravljena doma

Ko je le mogoče se izogibajte industrijsko pripravljeni hrani in v čim večji meri pripravite obroke iz osnovnih sestavin (meso, mleko, jajca, zelenjava, sadje…). Pri zajtrku uživajte navadni jogurt namesto sadnega, ki vsebuje veliko sladkorja. V navadni jogurt si lahko zamešate tudi sadje. Pijte vodo ali nesladkani čaj.

Čez dan redno uživaj zajtrk, kosilo in večerjo

Telo stalno porablja energijo, ki jo večinoma dobi iz zaužite hrane. Iz zaužite hrane se nekaj ur po obroku počasi sproščajo hranilne snovi, nakar znova postanemo lačni. In bolj ko smo lačni, več bomo pojedli. Raziskave so pokazale, da izpuščanje obrokov lahko povzroči, da se pri naslednjem obroku poje več hrane. Zato priporočamo toliko obrokov, da se ne pojavi premočan občutek lakote. Telo se privadi na redno število dnevnih obrokov. Priporočamo tri glavne dnevne obroke – zajtrk, kosilo in večerjo, vmes pa dodamo še eno do dve malici.

ALI VEŠ? Že pregovor pravi, da prazna vreča ne stoji pokonci! Telesu je treba energijo zagotoviti takrat, ko jo najbolj potrebuje. Prav jutro je del dneva, ko telo energijo zagotovo potrebuje. Zajtrk zviša raven glukoze v krvi, kar ugodno vpliva na delovanje vseh telesnih celic, posebno možganskih, zato tega pomembnega obroka vsekakor ne izpusti.

Z gibanjem do zdravja

Prav gibanje in telesna aktivnost sta skupaj z uravnoteženo prehrano ključ za optimalen razvoj telesa in zdravo življenje. V današnjem obdobju se ljudje gibamo veliko manj kot v preteklosti. Sedeč način življenja pred mizo, računalniki in televizorji hkrati pomeni, da naše telo porabi veliko manj energije, hkrati pa ljudje pojemo vedno več predelanih živil, še zlasti takšnih, ki so energijsko bogata. Prav neravnovesje med količino zaužite hrane (energije) in porabo energije pri mnogih povzroča prekomerno telesno maso. Rešitev predstavlja gibanje, ki hkrati predstavlja tudi priložnost za igro in druženje s prijatelji. Premalo se zavedamo, da je naše telo ustvarjeno za gibanje, in da je prav od naše telesne aktivnosti odvisen razvoj celotnega telesa, predvsem pa kosti in mišic.

Športna prehrana: Če radi zahajate v fitnes centre ali se ukvarjate z vrhunskim športom se vam lahko hitro zgodi, da vam bodo ponudili različne snovi, ki naj bi pomagale pri oblikovanju telesa ali doseganju boljših učinkov vadbe. Mnogo takšnih sredstev (aminokislinski napitki, kreatin in podobno, pa tudi doping sredstva) je predvsem ob dolgoročnem uživanju škodljivih, zato se jim izogibajte.

Odraščanje in spreminjanje telesa

Del odraščanja je tudi puberteta, ko se telo začne hitro spreminjati. Spremembe imajo točno določen namen, ki izvira vse od začetkov razvoja človeka. Fantje so morali postati močni in vzdržljivi, da so gradili bivališča, varovali družino in lovili živali, za dekleta pa je bilo pomembneje, da so bila sposobna donositi otroka in poskrbeti za njegovo odraščanje. Tako so dekleta potrebovala predvsem široko medenico, da sta mati in otrok preživela porod, obenem pa dovolj zalog maščobe, ki so zagotavljale preživetje tudi v primeru pomanjkanja hrane. Še v začetku prejšnjega stoletja so zato ženski lepotni ideal predstavljali široki boki in močna postava.

Sprejmi svoje telo!

Danes so dekleta pod vse večjim pritiskom povsem drugačnega lepotnega ideala – suhe postave. Ne le pretežka, temveč tudi “normalno” težka ali celo že presuha dekleta si pogosto želijo hujšati. Odrekajo se obrokom, predvsem večerji, tudi pri ostalih obrokih pa živila izbirajo zelo skrbno, predvsem pojedo manj mesa, jajc, rib, mleka in mlečnih izdelkov. Takšne trende v manjši meri lahko opazimo tudi pri fantih. Odrekanja lahko vodijo v zelo osiromašeno prehrano, v kateri primanjkuje hranilnih snovi, potrebnih za normalni razvoj in delovanje telesa, lahko pa celo do bolezenskih stanj. Slaba prehranjenost v mladosti lahko povzroči hude zdravstvene težave v kasnejših letih, ki pa so za mlade še daleč. Posledice so lahko dolgotrajne, celo nepopravljive. Ognete se jim lahko tako, da se odrečete stradanju in lepotnemu idealu, in se odločite za aktiven zdrav življenjski slog in uravnoteženo prehrano. Sprejmi svoje telo !

Obvladovanje debelosti

Čeprav ima pri nastanku debelosti pomembno vlogo tudi dednost, nas lahko večina na telesno maso vpliva predvsem z načinom življenja. Za večino je dovolj že zgolj upoštevanje priporočil v tem prispevku. Če imate zelo preveliko telesno maso je pri odločitvi za hujšanje koristno poiskati tudi pomoč strokovnjaka. Izogibajte se »strokovnjakom«, ki se oglašujejo po spletu in revijah, pa tudi zelo omejevalnim dietam – veliko o njihovi učinkovitosti vam pove že to, kako pogosto se spreminjajo trendi takšnih diet. Za nasvet se obrnite na osebnega zdravnika, po potrebi vas bo napotil k ustrezno usposobljenemu specialistu. Svoje dvome in težave lahko zaupate svojim prijateljicam in prijateljem, staršem, učiteljem, koristne informacije in pomoč pa lahko najdete tudi na spletni strani  kot je www.tosemjaz.net.