16.5.2024 obeležujemo mednarodni dan celiakije. Ob tem dnevu se želimo osredotočiti na pomen skrbi za otroke s to avtoimunsko boleznijo tudi v šolskih oz. vrtčevskih okoljih.
Celiakija je za otroke lahko še posebej izzivalna, saj se morajo izogibati živilom, ki vsebujejo gluten, kar velja tudi za šolske oz. vrtčevske obroke. Zato je pomembno, da imajo otroci in mladostniki s celiakijo zagotovljene varne in ustrezne možnosti za prehranjevanje v šoli.
Pomembno je, da vsi zaposleni na področju prehrane v vzgojno-izobraževalnih zavodih razumejo, kaj je celiakija, kako vpliva na otroke in kakšne prehranske omejitve prinaša. To vključuje tako strokovni kader, ki je odgovoren za pripravo in razdeljevanje obrokov, kot tudi učitelje, vzgojitelje, spremljevalce.
Dostop do brezplačnih, podrobnih in razumljivih informacij o celiakiji:
Za otroke in mladostnike s celiakijo je prehrana brez glutena edina oblika zdravljenja. Zato je brezglutenska dieta vključena v Katalog medicinsko indiciranih diet. Preprečevanje stika z glutenom je ključna prioriteta te prehrane, saj že manjše količine lahko povzročijo težave. Pred kontaminacijo obroka z glutenom varuje ustrezno označevanje in ločevanje živil brez glutena in ločeno pripravljanje obrokov.
Pozornost je potrebno posvetiti tudi raznolikosti ponudbe, da bodo otroci s celiakijo lahko uživali v šolskih obrokih enako kot njihovi vrstniki. Na primer, ko sladica ni primerna za posameznika s celiakijo, naj zavod po najboljših močeh zagotovi ustrezno alternativo, ki otroka ne bo prikrajšala za enakovredno sladico.
Učitelji in vzgojitelji lahko igrajo ključno vlogo pri ustvarjanju inkluzivnega okolja za otroke s celiakijo. S spodbujanjem razumevanja in sprejemanja med vrstniki lahko pomagajo zmanjšati morebitno stigmatizacijo ali zmedo glede prehranskih omejitev.
Komunikacija s starši otrok s celiakijo je ključnega pomena. Organizatorji prehrane in drugi zaposleni naj bodo odprti za sodelovanje in skupaj z starši iščejo rešitve za zagotavljanje varne prehrane otrok v šoli.
Aktivnosti organizira Slovensko društvo za celiakijo (SDC). Več informacij o teh dogodkih je na voljo na njihovi spletni strani. https://drustvo-celiakija.si/news/
Območna enota NIJZ Maribor je v sodelovanju z regijskimi vzgojno-izobraževalnimi zavodi pripravila letak “Spoznaj stročnice”, skupaj s primeri preverjenih okusnih receptov.
Vir fotografije: https://celiacfacts-onlinecourses.eu/course/view.php?id=42