
Naša dežela kljub majhnosti ponuja ogromno. Pestrost gričev in nižin, sončne, senčne lege ter raznolikosti voda se odražajo v življenjskem slogu kot tudi na jedilni mizi. »Domače« živilo daje zaupanje. Pridelano na domačih tleh, pomeni večjo prehransko vrednost in najkrajšo pot do krožnika. Tradicionalni ponudbi velja dodati tudi novosti. Ste že slišali za nojevo meso?
Rdeče vrste mesa
Meso spada med beljakovinska živila, ki nas oskrbijo s pomembnimi aminokislinami, minerali in vitamini. Rdeče meso je vir železa in vitamina B12. Kar se vrst tiče bi izpostavili govedino in divjačino – imata dokaj čvrsta vlakna in okus. Vsaj po videzu pa je rdeče tudi nojevo meso, čeprav je to velik ptič – tekač.
Piščančje meso, puranovo, kaj pa nojevo?
Mehko, belo meso ptic je enostavno in hitro za pripravo. Med bolj priljubljenimi kosi so fileji, bedra in peruti. Piščančje in puranovo meso se pogosto znajde v družinski prehrani in tudi v gostinski ponudbi. Nojevo meso združuje vse prednosti rdečega in belega. Je odličen vir beljakovin, bogat z železom, skromen z maščobami, mehke in sočne teksture ter polnega okusa. Zakaj si ne privoščimo tudi nojevo meso? Marsikdo ga smatra kot eksotiko, kar pa seveda ne drži.
Odlične prehranske vrednosti
Kot omenjeno je nojevo meso vir beljakovin. Odlikuje ga naravno nizka vsebnost maščob – do največ 3 %. Glede na sestavo je več kot primerno živilo za varovalno dieto. Je vir mineralov – bogato z železom in skromno s soljo, kar prispeva tudi k blago sladkastemu okusu nojevega mesa. Z izbranimi kosi – file, stejk, kocke ali mleto meso, lahko ustvarjamo prav vse jedi, saj je meso enostavno za pripravo. Za prvo poizkušino predlagamo omako za testenine iz nojevega mletega mesa, ali popečen stejk z zelenjavno prilogo.
Priloge in oblike
Nojevo meso se poda tako k zelenjavnim kot škrobnim prilogam. Okus se dopolnjuje s klasičnimi prilogami kot so krompir, riž ali testenine. Prija ob kislem ali sladkem zelju. Kombinirate lahko tudi korenje, sladek krompir, brokoli in ostalo zelenjavo s specifičnim okusom. Nojevo meso se prilega matevžu ali žgancem. Pripravite in postrežete ga lahko z vsemi rdečimi ali belimi omakami. Najbolj enostavna priprava je oblika fileja ali kock za jedi na žlico. Za prvo pokušino lahko užijete tudi delikatese – nojevo sušeno stegno (kot pršut) ali nojevo klobaso v naravnem ovoju. Značilen okus je več kot prepoznaven – drugačen, a prijeten.
Kaj pa predsodki?
V kolikor meso sodite po kriterijih kakovosti, potem vsi predsodki odpadejo. Slovensko, domače, naravno, pašna reja, čista krma in odlične prehranske vrednosti so več kot argument za pokušino. Cena nojevega mesa je nekoliko višja, a tudi upravičena. Kakovost in pogoji reje vse od jajca do mesa so zahtevni tudi z vidika stroškov. Trajnostno naravnana reja in predelava pomembno vplivata tako na ohranjanje okolja, kot zdravje posameznika.
Ljubljana, 7. 4. 2025
1. Kreibich A., Sommer M.. Ostrich Farm Management. Münster-Hiltrup, Landwirtschaftsverlag GmbH, 1995.
2. Kistner C. et al. Strauße Zucht, Haltung und Vermarktung. E.U. Verlag Eugen Ulmer. Stuttgart 2003. ISBN 3-8001-4587-1
3. Al-Khalifa. H. et al. Ostrich meat: Production, quality parameters, and nutritional comparison to other types of meats. The Journal of Applied Poultry Research 2014; 23 (4): 784–790, https://doi.org/10.3382/japr.2014-00962
4. Kazmierska M. in drugi. Comparative analysis of fatty acid profile and cholesterol content of egg yolks of different bird species. Polish journal of food and nutrition science, 2005: 14/55: 69-73.
5. USDA. Basic Report 05657, Ostrich, Top loin, raw. Release 28 slightly revised May, 2016.
Fotografije za NIJZ pripravila Barbara Tomše Ferenčak in Vinko Ferenčak