Dobro je vedeti

Dobro je vedeti

Kazalo
Bežigrajski zajtrk
Bežigrajski zajtrk

Bežigrajski zajtrk

Osnovna šola Bežigrad iz Ljubljane se je odločila za izvirno idejo spodbujanja zdrave prehrane med osnovnošolci. Po zgledu projekta Tradicionalni slovenski zajtrk so uvedli BEŽIGRAJSKI ZAJTRK, ki ga izvajajo praviloma vsak tretji četrtek v mesecu. Slednji nadomesti klasično šolsko malico, obenem pa predstavlja velik prispevek pri spodbujanju kulture prehranjevanja.

Osnovno šolo Bežigrad so k uvedbi Bežigrajskega zajtrka vodila klasična dejstva, ki so značilna za sodoben način življenja. Vsakodnevna naglica, hitenje od enega opravka do drugega, službe z dolgim delovnim časom, ki se z nami nemalokrat selijo tudi za domače zidove … Vsakdanjost, ki še kako vpliva tudi na naše prehranjevalne navade. Večina otrok, ki obiskujejo vrtec, šolarjev in zaposlenih zaužije vsaj dva dnevna obroka izven doma, nemalo od teh pa tudi štiri. Zato se je potrebno zavedati pomena kakovostne družbene prehrane na oblikovanje prehranskih navad in ne nazadnje na ozaveščanje in doprinos k skrbi za zdravje.

Zadnji Bežigrajski zajtrk v letu 2014 je bil v znamenju prazničnih dni. V kuhinji so se priprave nanj začele že dva dni prej. Dišalo je po svežem kruhu, cimetu, orehih, lešnikih, klinčkih in suhem sadju.

Spekli so polbeli in beli ter sadni kruh, skuhali slastno proseno kašo na mleku z dodatkom suhih sliv, na kruh so učenci namazali domači liptaver namaz, za posladek pa lahko okusili še po praznikih dišeče cimetove piškote, jabolčni zavitek, ljubljanske skutine palačinke, jabolčne krhlje, korenček in sveže sadje. Za žejo so postregli čaj z medom. Ugotavljajo, da so bili učenci zelo zadovoljni, zato nameravajo s projektom nadaljevati tudi v bodoče.

Čestitkam zaposlenim na OŠ Bežigrad  za ta pristop, se pridružujemo tudi na Šolskem loncu.

In še nekaj foto utrinkov.

Prispevek pripravila: 
mag. Simona Mušič, organizatorka šolske prehrane