Dobro je vedeti

Dobro je vedeti

Kazalo
Projekt “Otroci jejmo zdravo – Z naših vrtov, sadovnjakov na naše mize”
Projekt “Otroci jejmo zdravo – Z naših vrtov, sadovnjakov na naše mize”

Projekt “Otroci jejmo zdravo – Z naših vrtov, sadovnjakov na naše mize”

Gorenjska je s svojo dolgo tradicijo kmetijstva, ohranjenim okoljem ter bogato dediščino priprave hrane še vedno znana po pestrih zdravih in kvalitetnih prehranskih izdelkih. Lokalno sonaravno pridelana hrana je okusna in zdrava, hkrati pa je njena pridelava tudi  okolju prijazna. S pridelavo hrane na tovrsten način investiramo v svoje zdravje ter prispevamo k ohranitvi podeželske krajine in samega okolja, saj prihranimo energijo in gorivo, ki sta drugače potrebna pri skladiščenju, prevozu in distribuciji pridelkov iz bolj oddaljenih krajev.

Napisanega in povedanega o zdravi lokalno pridelani hrani je veliko, a kljub temu se v praksi še premalokrat pojavlja na naših jedilnikih, še posebej v prehrani otrok, ki za svojo zdravo rast potrebujejo kvalitetno, zdravo prehrano. S projektom »Otroci jejmo zdravo – z naših vrtov, sadovnjakov na naše mize«, povezujemo lokalne pri/predelovalce s šolami, usposabljamo in osveščamo šolsko osebje (kuharje, vodje šolske prehrane, učitelje), učence in starše ter lokalno pri/predelane pridelke vključujemo v šolske jedilnike.

NEKAJ UTRINKOV IZ DELAVNIC PO GORENJSKIH ŠOLAH

V okviru projekta »Otroci jejmo zdravo – z naših vrtov, sadovnjakov na naše mize« so bile marca 2012 izvedene tri animacijsko-vzgojne delavnice (na OŠ Preddvor, OŠ Stražišče Kranj in na Biotehniškem centru Naklo), kjer so učenci in dijaki spoznali prednosti lokalno pridelane hrane, ekološke pridelave ter priprave zdravih jedi.

V praktičnem delu delavnici so učenci iz ekoloških živil, pridobljenih od gorenjskih kmetov, z navdušenjem pripravili domače namaze in napitke. Z zanimanjem so jih poskusili tudi učitelji in ravnatelji.

Izpraznjeni pladnji in lončki ter nasmejani obrazi so bili zadosten dokaz, da so lahko tudi doma pripravljene jedi iz lokalnih živil lahko prav okusen prigrizek, ki lahko nadomesti različne slane, sladke ter mastne prigrizke.

V okviru projekta je bilo razvito tudi Gradivo za učitelje, ki vsebuje veliko zanimivih vsebin o lokalni trajnostni oskrbi s hrano na Gorenjskem, lokalni kulinariki ter predlogov učnih ur za delo v razredu.