Dobro je vedeti

Dobro je vedeti

Kazalo
Študent veš, kaj ješ?
Študent veš, kaj ješ?

Študent veš, kaj ješ?

Naziv nosilca: ZVEZA POTROŠNIKOV SLOVENIJE

Sofinancer: Ministrstvo za zdravje

Kratek opis:  Zdrava in uravnotežena prehrana v vseh življenjskih obdobjih pozitivno vpliva na ohranjanje in krepitev zdravja, še posebej na uspešnost, zadovoljstvo ter na delovno zmožnost. Vse to pa so vidiki, ki pomembno vplivajo tudi na uspešnost študentov pri študiju. Študentje, ki spadajo med mlade odrasle se pogosto nezdravo prehranjujejo, predvsem sta problematična ritem prehranjevanja in število dnevnih obrokov. Najpogosteje opuščajo zajtrk. Pri izbiri obroka običajno izberejo maščobno bogat obrok z malo zelenjave. Predvsem pa jim primanjkuje znanja o zdravem načinu prehranjevanja, kar bi jim olajšalo izbiro zdravih in uravnoteženih obrokov.

Pa imajo študentje sploh na razpolago zdrave izbire v avtomatih na fakultetah, pri prehranjevanju na bone? Kaj najpogosteje najdemo v avtomatih na fakultetah, kako se odrezali izbrani obroki na testiranju vsebnosti trans maščobnih kislin in soli, kako mora biti sestavljen uravnotežen obrok, koliko študentov sploh zajtrkuje…

…te in številne druge aktivnosti v povezavi z zdravim načinom prehranjevanja mladih, potekajo v okviru projekta Študent – veš, kaj ješ? (Študiram, hrano premišljeno izbiram), ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, izvaja pa ZPS v sodelovanju z Mladinsko zvezo Brez izgovora Slovenija.

Cilj programa:

  • Izboljšati prehranjevalne navade študentov;
  • spodbujanje uživanja uravnoteženega zajtrka;
  • ozaveščanje, kako samostojno pripraviti  ali izbrati zdrav zajtrk (in večerjo);
  • ozaveščanje, kako v raznoliki ponudbi prehrane na bone izbrati čim bolj zdrav in uravnotežen obrok;
  • spodbujanje bolj zdrave ponudbe v prodajnih avtomatih živil na fakultetah.

Ciljna skupina kateri je program namenjen: mladostniki in študentje

Plačljivost: NE

Več informacij: spletna stran