Nacionalni inštitut za javno zdravje je v aprilu in maju 2024 izvedel šest ponovitev spletnega usposabljanja s predstavitvijo Smernic za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki jih je na 231. seji, dne 23. novembra 2023, sprejel Strokovni svet RS za splošno izobraževanje.
Usposabljanj se je udeležilo več kot 1000 strokovnjakov iz vzgojno-izobraževalnih zavodov*, ki so odgovorni za načrtovanje in pripravo obrokov.
* osnovne šole, srednje šole, vrtci, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, domovi za učence, dijaški domovi, Centri šolskih in obšolskih dejavnosti.
Program spletnega usposabljanja za popoldanski in dopoldanski termin si lahko prenesete iz spodnjih povezav.
Po vsakem usposabljanju smo udeležencem posredovali spletno anketo v kateri smo jih povprašali o zadovoljstvu z usposabljanjem, predavatelji, uporabnostjo vsebin za njihovo delo ter katere vsebine so bile morda na srečanju premalo poudarjene.
V nadaljevanju so razvidna poročila o zadovoljstvu posameznega termina usposabljanja:
Udeleženci so pohvalili dobro organizacijo, strokovnost in jasnost predavanj. Predavatelji so bili ocenjeni kot odlični, saj so posredovali koristne in praktične informacije, ki bodo v pomoč pri uvajanju novih smernic. Posebej je bilo izpostavljeno predavanje o dietah in delo z otroki ter starši. Udeležencem je bila všeč tudi predstavitev programa Piskr, ki ga vidijo kot uporabno orodje za prihodnje delo. Večina se veseli nadaljnjih izobraževanj in podpore, ki jo bodo potrebovali pri implementaciji smernic. Mnogi so cenili možnost spremljanja predavanj na daljavo in sprotnega postavljanja vprašanj.
Udeleženci so izrazili potrebo po večji osredotočenosti na dietno prehrano ter primerih jedilnikov, ki bi jim pomagali pri vsakodnevnem delu. Nekateri so izpostavili, da bi bilo koristno imeti več seminarjev v živo, saj menijo, da bi tako lažje izmenjali izkušnje in pridobili dodatno podporo. Prav tako je bilo omenjeno, da bo uvajanje smernic v praksi izziv zaradi pomanjkanja kadra v šolskih kuhinjah, finančnih omejitev ter omejenega časa za prilagoditev.
Na spletni učilnici Šolski lonec*, smo objavili odgovore na najpogostejša vprašanja, ki so jih postavili udeleženci na usposabljanjih. Objavili smo jih v spletni učilnici, ki je namenjena strokovnjakom.
*Spletna učilnica Šolski lonec je namenjena izključno vodstvu in strokovnjakom iz vzgojno-izobraževalnih zavodov, ki so odgovorni za načrtovanje in pripravo obrokov.
Usposabljanja je organiziral Nacionalni inštitut za javno zdravje v sklopu projekta, ki je sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje Republike Slovenije.