Priporočena hrana

 

Pri načrtovanju jedilnikov se priporoča naslednja pogostost uživanja posameznih skupin živil.

 

Skupine živilPogostnost uživanja
Mleko in mlečni izdelkiVsak dan
Meso, perutnina, stročnice, jajca ali oreščki in drugo lupinasto sadje, od tega meso do pet krat na teden)7-krat na teden, od tega meso do 5-krat na teden
Ribe1-2-krat na teden
Kruh, žita, riž, testenine, krompir in druga škrobna živilaVsak dan
SadjeVsak dan (2-krat na dan)
ZelenjavaVsak dan (2-3 na dan)
Gotova živila z veliko maščob, sladkorjev in soliPriporočamo redko uporabo – to je v velikih časovnih presledkih ali v razmeroma majhni frekvenci
Pitna voda ali priporočene zamenjaveNa voljo ves dan

 

Vir: Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, 2005