Priporočena hrana
Pri načrtovanju jedilnikov se priporoča naslednja pogostost uživanja posameznih skupin živil.
Skupine živil | Pogostnost uživanja |
---|---|
Mleko in mlečni izdelki | Vsak dan |
Meso, perutnina, stročnice, jajca ali oreščki in drugo lupinasto sadje, od tega meso do pet krat na teden) | 7-krat na teden, od tega meso do 5-krat na teden |
Ribe | 1-2-krat na teden |
Kruh, žita, riž, testenine, krompir in druga škrobna živila | Vsak dan |
Sadje | Vsak dan (2-krat na dan) |
Zelenjava | Vsak dan (2-3 na dan) |
Gotova živila z veliko maščob, sladkorjev in soli | Priporočamo redko uporabo – to je v velikih časovnih presledkih ali v razmeroma majhni frekvenci |
Pitna voda ali priporočene zamenjave | Na voljo ves dan |
Vir: Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, 2005