Prehrana večjih otrok in mladostnikov

 

 

MladostnikaPri tej starostni skupini pri sestavi jedilnikov ni posebnih omejitev, če izvzamemo tiste, ki veljajo za uravnoteženo in zdravo prehrano. Jedilniki naj bodo pestro sestavljeni, s posluhom, tako da nanje uvrstimo tudi tisto, kar imajo mladostniki radi. Pogosto se okusi in želje te populacije ne skladajo z načeli uravnotežene prehrane, zato je pomembno navajanje na priporočene kombinacije živil.

Za pitje vedno ponudite pitno vodo ali nesladkan čaj ali sadne sokove, razredčene z vodo.

Bodite iznajdljivi in si pomagajte z ustreznejšimi načini priprave jedi: namesto v cvrtniku “ocvrite” jedi v konvektomatu, uporabite začimbe namesto večjih količin soli, sladice, ki jih pripravljate sami, sladkajte z medom namesto z rafiniranim belim sladkorjem, pripravite pice z manj soli in z veliko zelenjave in podobno. Pripravite meso in zelenjavo na žaru. Če vam tehnologija kuhinje omogoča, kuhajte zelenjavo v pari (konvektomat) in ne v vodi, da ne izgubljate vitaminov in elementov.

Pripravite raznovrstne solate, ki so vabljive na pogled: kombinirajte vrste z različnimi barvami.

V rednih časovnih presledkih izvajajte anketo o prehrani. To omogoča prilagoditev prehrane željam otrok in mladostnikov in je hkrati merilo uspešnosti.

Jedilnike vedno prilagodite sezoni.

 

Vir: Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, 2005