• Domov
  • Novice
  • Označevanje alergenov v obratih javne prehrane

Označevanje alergenov v obratih javne prehrane

rsz_shutterstock_88616263S 13. decembrom 2014 se prične uporabljati Uredba (ES) 1169/2011 o zagotavljanju informacij potrošnikom, ki določa obvezno označevanje snovi, ki povzročajo alergije in preobčutljivostne reakcije tudi v nepredpakiranih živil. To je novost tudi za vzgojno-izobraževalne zavode. Uredba v svojem 44. členu navaja, da so podatki o alergenih, kadar so prisotni v končnem izdelku, obvezni tudi za nepredpakirana živila ponujena za prodajo končnemu potrošniku. V Prilogi 2 omenjene Uredbe je dostopen seznam sestavin ali proizvodov, ki povzročajo alergijo ali preobčutljivostno reakcijo.

V vzgojno-izobraževalnih zavodih se verjetno trenutno poraja mnogo odprtih vprašanj, kako označevati jedi, ki se jih ponuja v okviru organizirane šolske prehrane. Na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavljen seznam najpogostejših vprašanj in odgovorov, ki zadevajo označevanje alergenov v praksi. Dostopni so tudi primeri na kakšen način alergene označiti na jedilnih listih, kar je uporabno tudi za vzgojno-izobraževalne zavode.

Na spletni strani solskilonec.si je dostopno e-orodje za načrtovanje jedilnikov. Orodje je oblikovano tako, da lahko uporabnik izpiše jedilnik, ki ga lahko umesti na spletno stran šole/vrtca ali na oglasno desko. Izpisi so pripravljeni tako, da omogočajo dopolnitev aktualnega jedilnika z alergeni iz Priloge II Uredba (EU) št. 1169/2011.

Sledi s tvoje strani.

Komentiraj

Moraš se prijaviti, če želiš komentirati.