e-Kuharska knjiga

Pred vami je e-kuharska knjiga, kjer lahko najdete nabor receptov, ki jih lahko pripravite tudi v vaši vrtčevski ali šolski kuhinji. Recepti so razvrščeni po kulinaričnih skupinah ter tipih dietne obravnave.

Recepti količinsko niso prilagojeni številu ljudi, saj se potrebe med otroci in mladostniki v posamezni starostni skupini razlikujejo. Po izboru recepture predlagamo, da upoštevate splošne mere živil v obroku, ki so opredeljene v Praktikum zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah (stran 34 in 35). Recepturo nato količinsko prilagodite potrebam vašega vzgojno-izobraževalnega zavoda (število otrok, jedilnik …).
 
Recepti so vnešeni v bazo OPKP (Odprta platforma za klinično prehrano), zato se boste morali predhodno prijaviti v omenjeni program. Z uporabniškim imenom in geslom, ki ga boste določili, boste pri naslednji uporabi e-knjige, nemotoma dostopali do vseh receptov.
 
Recepti so opremljeni s slikovnimi oznakami, ki opozarjajo katerih alergenov (mleko, jajca, oreški, arašidi) oziroma snovi, ki lahko povzročijo neugodno počutje pri posameznih otrocih (npr. celiakiji, laktozni intoleranci) recepture NE vsebuje. Primer: oznaka s prečrtanim jajcem ponazarja, da jed ne vsebuje jajc, in je primerna pri alergiji na jajca.
 
Trudili se bomo, da bomo e-kuharsko knjigo dopolnjevali z novimi jedmi. V kolikor želite, da bi objavili zanimiv recept iz vaše prakse, nam pišite na elektronski naslov info@solskilonec.si. Z veseljem ga bomo objavili.

Sledi s tvoje strani.