Ribe v šolskem jedilniku

sardeleUgotovitve iz letnega Poročilo o strokovnem spremljanju prehrane v šolskem letu 2012-13 kažejo, da so ribe in ribje jedi ena izmed bolj perečih vprašanj. Podatki vrednotenja mesečnih jedilnikov so pokazali, da se ribe in ribje jedi pojavljalo na jedilnikih v manj kot desetini obrokov, čeprav se priporoča njihova prisotnost v vsaj 30 % obrokov (oziroma vsaj 1-krat na teden). Glavni vzrok temu pripisujemo različnim dejavnikom:

  1. slaba izbira rib na trgu, ki bi bile primerne tudi za mlajše otroke,
  2. strah pred pojavljanjem koščic v ribjih filejih in zadušitvijo,
  3. neprimernost živila za transport na dislocirane enote šol, vrtcev,
  4. nesprejemanje ribjih jedi s strani otrok zaradi specifičnega vonja in arome itd.

Vsi našteti dejavniki posredno lahko vplivajo na kakovost jedilnika v VIZ. Ugotavljamo tudi, da so ribe pogosto pripravljene s cvrtjem, kar je odsvetovan način priprave hrane.

Ribe imajo v zdravi prehrani pomembno vlogo. V povprečju vsebujejo manj maščob in veznega tkiva, kar je posledično povezano z lažjo prebavo. Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah dajejo prednost  zlasti modrim, morskim ribam, saj imajo ugodno sestavo maščob, bogatih z omega-3 maščobnimi kislinami, maščobotopnima vitamina A in D ter nizko vsebnost holesterola. Morske ribe so tudi pomemben vir joda, železa, kalija in kalcija (male ribice lahko pojemo s koščicami, kar je vir kalcija).

Priporočamo, da izbirate predvsem ribe (npr. limanda, sardela…), katerih tehnološki proces v kuhinji je enostavnejši. Pripravljajte jih dušene z zelenjavo (npr. v konvekcijski pečici), pečene na žaru ali v obliki namazov.

Sledi s tvoje strani.